Slide background

Διαδικτυακή ομιλία "Μελετώντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας" | Φοιτητικό Παράρτημα SPE Πολυτεχνείου Κρήτης | Τρίτη 23.04.2024 | 17:30

Το Φοιτητικό Παράρτημα SPE του Πολυτεχνείου Κρήτης σας προσκαλεί στην ομιλία της Δρ. Σοφίας-Ναταλίας Μποέμη, Επιστημονικού Συνεργάτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνης του τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και του κ. Σταύρου Σπυριδάκου, Υποψήφιου Διδάκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Συνεργάτη Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE).

Το θέμα της ομιλίας είναι «Μελετώντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».

Η ομιλία θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Tρίτη 23 Απριλίου 2024 στις 17:30 EET (UTC+2).

Μπορείτε να συμμετάσχετε μέσω της πλατφόρμας Google Meet χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://meet.google.com/bis-kxwa-xpq

 

Περίληψη Ομιλίας

Οι συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας στην καθημερινότητά μας είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς, γεγονός που την αναγάγουν σε ένα από τα κυριότερα προβλήματα και μία μείζονα κοινωνική πρόκληση για τη σύγχρονη εποχή.

Αξιοσημείωτο, παραμένει το γεγονός ότι ενώ η ενεργειακή φτώχεια αντιπροσωπεύει από το 2009 ένα πρόβλημα που τραβάει όλο και περισσότερα βλέμματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις το 2023 με την αναθεώρηση της οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση δόθηκε ο Ευρωπαϊκός Ορισμός για την Ενεργειακή Φτώχεια.

Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Απριλίου στις 17.30 θα εστιάσει στις ευρωπαϊκές πολιτικές που αποσκοπούν τόσο στην καταγραφή όσο και αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας αλλά και στον τρόπο που θα αναβαθμιστούν τα κτίρια μας.

 

Βιογραφικό της ομιλήτριας Δρ. Σοφία-Ναταλία Μποέμη

Είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος με διδακτορικό στην Ενέργεια και Περιβαλλοντική Διαχείριση του κτιριακού ξενοδοχειακού δυναμικού. Έχει βραβευτεί δύο φορές με μεταδιδακτορική υποτροφία από το Ελληνικό (2014-2016) και το Πορτογαλικό (2013-2014) κράτος με θέμα τις πολιτικές για την ενέργεια. Από το 2016 - 2021 ήταν συμβασιούχος Επίκουρος Καθηγήτρια στο τμήμα Μηχ. Περιβάλλοντος, ΔΠΘ. Ενώ, από το 2019 ως το 2022 ήταν επιστημονικός συνεργάτης – τοπικός βοηθός Ευρωβουλευτή με χαρτοφυλάκιο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του δομημένου περιβάλλοντος, την ενεργειακή φτώχεια και τον οικολογικό σχεδιασμό υλικών.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής της, ηγήθηκε πολλών πακέτων εργασιών ενώ ήταν και υπεύθυνη διαχείρισης όλου του έργου.

Διαθέτει ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων, τη θερμική άνεση, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δομημένο περιβάλλον και την βελτίωση της ποιότητας του μικροκλίματος.

Είναι συγγραφέας 3 διατριβών, 48 άρθρων με κρίση σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία και συντάκτης 2 βιβλίων που εκδόθηκαν από τον επιστημονικό εκδοτικό οίκο Springer

Τέλος, είναι ενεργό μέλος της ενεργειακής κοινότητας WEnCoop, με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Βιογραφικό του ομιλητή κ. Σταύρου Σπυριδάκου

Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την μοντελοποίηση δεδομένων ενέργειας σε cluster κτιρίων.

Από το 2021 είναι συνεργάτης στο CluBE και έχει διαχειριστεί 12 έργα αλλά και ηγήθηκε πολλών πακέτων εργασιών. Ενώ, συμμετείχε στο πρώτο one-stop-shop που έγινε στην Ελλάδα για την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι συγγραφέας 8 άρθρων με κρίση σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και βιβλία.

Διαθέτει επιστημονικό υπόβαθρο στον τομέα της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δομημένο περιβάλλον, της κατάλυσης υλικών αλλά και στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικά παρακολούθησης ως αναγνώριση της συμμετοχής τους.